CHOCOLADECAKE MET COURGETTE (er in verstopt)

CHOCOLADECAKE MET COURGETTE (er in verstopt)

10/03/2019 0 Door Ymkje

Ik hoor je denken: ‘getver, courgette in mijn cake (of getver, chocola door mijn courgette…)’, maar echt: deze is de moeite waard. Chocoladecake met courgette is fijn! En natuurlijk superverantwoord. En geschikt voor kleintjes :)

Gezonde baksels

chocoladecake met courgette, gezonde snack met pindakaas en banaan
Gewoon omdat het hip staat om slechts de helft van je cake te beleggen.
Dit is trouwens wel een heel fijn ontbijtje: getopt met pindakaas en banaan. Deze deelde ik met Max. Zie je dat stuk waar weinig pindakaas zit? Dat was mijn deel.

Ooit was er een tijd dat er tijd over was om te bakken. Meestal gezond, soms iets minder. BJ bakte brood, ik bananenbrood. Of gezonde carrotcake, zonder geraffineerde suiker (maar met een shitload aan ‘gezonde’ suikers. Who’s fooling…). Of bananenbroodcarrotcakemuffins. Of appeltaartbananenbroodmuffins. Ik was een ster in het combineren van meerdere recepten. Of in het op eigen gevoel aanpassen van recepten. Wat eigenlijk nooit een goed idee is, maar ik ben nogal eigenwijs van aard. De meeste baksels waren dan ook niet direct geschikt om met de hele wereld te delen, maar BJ at altijd wel dapper een stukje mee. 

Sinds de komst van ‘de drie’ staat mijn bakcarrière op een laag pitje. Iets met tijd. Maar toch, af en toe kriebelt het. Vind ik het leuk om de keuken weer eens in te duiken en wat te bakken. Als het aan de jongens ligt graag Appetaaaaa (mocht je nu denken: whut?? Appeltaart dus.), als het aan mij ligt iets spannender dan dat.

chocoladecake met courgette

Laatst had ik courgettes over. Dat heb je soms. Tijd om te bakken dus. Courgette is prima te gebruiken in zoete gerechten (er verdwijnt bijvoorbeeld dagelijks zo’n 120 gram in mijn havermoutontbijtje) en dus wilde ik graag iets met chocola maken. Het werd chocoladecake met courgette daar handig in verstopt. En voor de verandering was ik niet enorm eigenwijs en paste ik dit recept slechts een beetje aan. Wat uiteindelijk helemaal goed uitpakte.

Je hebt nodig:

 • 1 grote courgette
 • 8 dadels zonder pit
 • 125 gram amandelmeel
 • 125 gram boekweitmeel (je kunt ook andere meelsoorten gebruiken, als je maar ongeveer 250 gram hebt. Gebruik je kokosmeel, dan heb je een stuk minder nodig, want dat absorbeert als een gek.)
 • 7 gram bakpoeder
 • 80 gram cacaopoeder
 • 37 gram kokosrasp (toen was het op… meer kan altijd!)
 • 1 snuf zout
 • 2 eieren
 • 5 eetlepels honing (of meer, als je zoeter wilt)
 • 150/200 milliliter water (je beslag moet niet te droog, maar ook absoluut niet te nat zijn. Lekker vaag he? Zo bak ik dus.)
chocoladecake met courgette, de ingrediënten zoals een blogger presenteert
Zoals de foodbloggert in mij het zou presenteren…
chocoladecake met courgette, de ingrediënten zoals het in werkelijkheid is
Zoals ik het in werkelijkheid altijd neerplemp.

Dit doe je:

 • Oven voorverwarmen op 180°C.
 • Dadels een minuutje of 10 laten wellen in warm water.
 • Courgettes fijnhakken in de keukenmachine.
 • Water, dadels, honing en eieren toevoegen en nog even flink mixen in de keukenmachine.
 • Meng in een aparte kom je meel, bakpoeder, cacaopoeder, kokosrasp en een beetje zout. (Voor de échte bakkers onder ons: zeef je mail en cacaopoeder eerst!)
 • Mix de natte en droge ingrediënten goed met elkaar, tot het een glad beslag is.
 • Bekleed een cakeblik met bakpapier en schenk je beslag erin.
 • Baktijd hangt wat af van je oven, maar zal tussen de 45-60 minuten zitten (de truc met de satéprikker werkt: steek in je cake en trek ‘m er uit. (Nagenoeg) schoon? Dan is je cake klaar).
 • Even laten afkoelen is wel handig, maar dan kun je los! 

Deze is echt heerlijk met een beetje pindakaas :). Supereasy om als ontbijtje te gebruiken, of gewoon tussendoor. Ook handig: snij in plakken en vries de plakken in. Zo heb je altijd een lekker en snel tussendoortje om mee te nemen. En ik heb het niet tot in de puntjes uitgerekend, maar volgens mij is deze best gezond en verantwoord.

De jongens vonden dit dus ook heel lekker. Maar 1 tip: laat je kids niet los rondlopen met een plak cake in de hand. Tenzij je een chocoladebruin interieur hebt, dan kan het niet zoveel kwaad. Maar als je net als ons een lichtgrijze bank en witte muren hebt, zou ik ze vakkundig vastzetten in een kinderstoel tijdens het eten van deze cake.

kleine kinderen en chocoladecake. smeerboel
Dit dus. Zet. Ze. Vast.

Enjoy!

Laat me hieronder even weten of ik mijn bakcarrière moet voortzetten of dat het bij deze beter is om definitief te stoppen.

Hoe wij het eten met een drieling aanpakken? Dat lees je hier en hier.

O ja. Nog een kleine DISCLAIMER: verwacht geen verfijnd bakwerk á la Heel Holland Bakt, maar gewoon een robuuste, ietwat lompe cake. Zo eentje die beter smaakt dan ‘ie er uit ziet. Wat volgens mij altijd beter is dan eentje die er beter uitziet dan ‘ie smaakt. Maar dat is mijn bescheiden mening.